Rengøring af materiel

Afsmeltning af voks, trærammer – besøg hos Bjarne i Nexø.

Hobbybiavleren kan nøjes med en gas-murgryde/gas-gruekedel. Vandet bringes i kog og et par rammer ad gangen lægges i det kogende vand.

Når voksen er smeltet af tages de op og drypper af. Der vil sidde lidt voks rester tilbage på rammerne.

WP_20141122_12_13_00_Pro
Rensede rammer

Når afsmeltningen af rammerne er sket, slukkes for gassen og låget lægges på.

Vandet afkøles og ved afkølingen lægger voksen sig øverst , pollen, kokoner og andet skidt lægger sig i bunden af voks klumpen.

Den afkølede voks klump tages op af gryden, vendes og skidtet skæres/skrabes væk. Brug en spartel eller stadekniven. Voksen skal herefter koges og filtreres gennem en sigte eller en nylonstrømpe, til den er helt ren. Skidtet i bunden skæres hver gang væk inden voksen koges igen.

Renset voks klump

Afhængigt af indholdet af pollen skal voksen koges to-tre gange før den er ren nok. Voksblokken knækkes nemt i mindre stykker efter en tur i fryseren. Husk! At  voksgryden skal være af stål eller aluminium, jern misfarver voksen! Let udbyggede kunsttavler kan evt. spares og genbruges næste år, – men alt hvad der har været honning, yngel og pollen i bør afsmeltes!

Det anbefales at alle vokstavler der har været ude hos bierne smeltes om! På den måde holdes sygdoms smitte nede.

Rengøring af trærammer:

Gryden renses og herefter er den klar til vask/kogning af rammerne. Rigeligt vand koges op og iblandes kaustisk soda og brun sæbe.  Jf. Lærebog i biavl går der 8-10 gram kaustisk soda og 2-3 gram sæbe pr. ramme.

Rammerne kan med fordel bundtes på kryds i bundter af 12- 15 stk. – det gør dem nemmere at håndtere.

Bundtede afsmeltede rammer
Bundtede afsmeltede rammer

Rammerne koges i et par minutter. Efter kogningen dyppes de i rent vand tilsat eddikesyre, – eddikesyre neutraliserer basen i soda og sæbe, – alternativt kan de overskylles med rigeligt rent vand.

 Vigtigt! Kaustisk soda/base må aldrig komme i kontakt med aluminium, – der dannes giftige gasser ved kontakten!

 Husk!                  Syre i vand går an!        Vand i syre giver et uhyre!

SIV – syre i vand.

Vær altid iklædt gummibukser, gummiforklæde/-jakke, handsker og sikkerhedsbriller når rammerne koges i blandingen. Rammerne skal være helt tørre inden de lægges på lager for vinteren. Hvis de er fugtige når de kommer i hus, bliver de jordslåede.

Bjarnes voks smelter. Den er konstrueret i stål og kan rumme 12-15 rammer. Stålkassen med låg passer nedover en mur-gryde/gruekedel.

Bjarnes vokssmelter paa gruekedel
Bjarnes voks smelter på gruekedel
Sådan ser bunden af afsmelteren ud
Sådan ser bunden af af – smelteren ud

I bunden er en stål-ring der fatter ned i gryden og slutter tæt, så dampen fra det kogende vand i gryden damper  op omkring rammerne, der hænger på lister monteret i siden på stålkassen.

Inde i kassen er en skrående stålbund der munder ud i en tud, hvor den smeltede voks løber ud. Kokoner falder ned på stålbunden og større skidt opfanges af et gitter foran tuden (det er faktisk en grydesvamp).

Sådan ser vokssmelteren ud indeni
Sådan ser voks smelteren ud indeni

HUSK! At tjekke at der under processen hele tiden er nok vand i gryden!

Rengøring af magasiner:

Magasinerne rengøres manuelt, dvs. voks rester, døde bier og andet godt skrabes af med spartel eller stadekniv. Magasinerne vaskes i varmt vand tilsat kausisk soda og brun sæbe, skylles i rent vand tilsat lidt eddikesyre til at neutralisere, og sættes til tørre. Eller de kan vaskes i varmt vand tilsat en opvaske-tabs, – husk også her at skylle efter med rent vand.

WP_20141122_12_12_08_Pro

Bjarne demonstrerede hvordan han vasker sine magasiner – og i øvrigt alt øvrigt materiel  – i en industriopvaskemaskine, – har man mulighed for at få fat i /har plads til sådan en, så er det en meget stor hjælp i rengøringsprocessen.

Små-materiel kan vaskes i vaskemaskine eller opvaskemaskine ved 60 grader. Benyttes vaskemaskinen kan små-materiellet lægges i en vaskepose og lukkes til med en strips. PS! PAS PÅ med VOKS… det kan stoppe rør og afløb.

Rengøring af plastrammer.

Nancy og Henriks afsmelter indeni
Nancy og Henriks afsmelter indeni

I et kunststof-badekar, indkøbt på loppemarked, er monteret lister indvending, så rammerne kan hænge øverst.

Nancy og Henriks afsmelter udenpå
Nancy og Henriks afsmelter udenpå

Badekaret er isoleret udvendig, med flamingo/træ.

En vandfordamper (tapet fjerner) tilsluttes så dampen kommer ind midt i karret under rammerne. Voksen smelter og løber ned i en spand gennem afløbet. Kokonerne bliver siddende på plastrammerne og kan nemt skrabes af mens rammerne er varme. Rammerne vaskes i brun sæbe og dyppes i Virkon S.

Total Page Visits: 14995 - Today Page Visits: 7