Hønnu Syp – Honningsyp

Tilberedning

Hæld noget af snapsen fra flasken, så der er plads til at tilsætte honningen.

Opvarm honningen i et vandbad til den er lind. OBS! Vær forsigtig med at varme honningen for meget op , høj varme ødelægger de gode egenskaber.

Bland den linde honning sammen med snapsen i flasken.
Du kan vælge enten at hælde den flydende honning ned i flasken under roligt omrystning af flasken, eller hælde honning og snaps i en skål og røre det sammen og så tilbage på flasken.

Lad blandingen stå et par uger og ryst den par gange om dagen løbende.

Nogle vælger at bruge vodka i stedet for snaps til deres syp.

Vælg din yndlings-årstidshonning til netop din syp!

Honningsyp

– fra Wikipedia, den frie encyklopædi

“Honningsyp er en bornholmsk drik, som efter 2008 oplevede en renæssance, bl.a. i kraft af salg i diverse fødevare- og specialbutikker.

Ordet syp (etymologisk samme ord som sv. sup) svarer til en snaps eller en spids, altså en enkelt genstand fra brændevinsflasken.

Honningsyp er lavet af honning og snaps. Der findes mangfoldige opskrifter. Der er store smagsforskelle efter valg af forskellige typer snaps eller honning. Der kan også tilsætteskrydderier og krydderurter, og honningen kan erstattes af andre sødemidler som rørsukker, brun farin eller sirup. Ingen bornholmer ville bruge andet end honning. De fleste bruger et glas honning til en flaske snaps. Sypen kan røres med ske eller laves i en blender.

Den er gennemsigtigt gul og vil få et brunligt bundfald af pollen og bivoks, som nogen filtrerer fra, mens andre bare ryster flasken inden servering. Sypen serveres ved 12 grader.

Oprindeligt brugtes honningsyp (søder syp) og bitter med malurt (besker syp) eller andre smagstilsætninger for at dække den fæle smag af fusel. Tidligt blev honningsyp drukket af sølvbrændevinsskåle eller spist med ske i de rige skipper og bondehjem ved juletid. Eller den blev brugt som dyppelse til de tørre kommenskringler. Bornholmerne fik retten til at brænde snaps som tak for at skænke Frederik 3. deres ø til arv og eje i 1658. Privilegiet varede til 1864 og snapsen flød rigeligt i alle kredse på Bornholm”.

Total Page Visits: 2378 - Today Page Visits: 2