Sådan laver du selv dronninger – sådan laver du en “cellebygger”

En bidronning har en udviklingstid på 16 dage fra æg til krybning.

Bierne laver dronninger når de føler der er et behov for ”nyt blod”.

Det kan være pga trængsel i stadet eller fordi den eksisterende dronning ikke er helt oppe i gear, – dronningens feromoner styrer samfundet og disse reduceres med alderen, dronningen kan være dårligt parret eller hun kan være gået til.

Når man skal manipulere bierne til at lave nye dronninger skal man altså skabe en panik-situation hvor de føler et behov for at sikre næste generation.

Dronningeavl skal planlægges i god tid.

En cellebygger etableres af en god bifamilie på 2 magasiner, med en tredje kasse øverst alene med unge bier der skal tage sig af dronningeproduktionen.

                

********

Ønsker man jomfrudronninger til 1. juni, skal man i gang med at etablere en ”cellebygger” 26 dage før, dvs. d. 4. maj og der skal omlarves d. 18. maj.

Dvs. primo maj vælger man en stærk bifamilie på to magasiner.

Låg og dækplade fjernes, der lægges en avisside og et dronningegitter og etableres en flyvesprække modsat den der er i den nederste familie – Bjarne har nogle bunde lavet til dette brug – og sættes et tomt magasin på.

Heri sættes en fodertavle, en pollentavle og en kunsttavle og der fyldes op med tavler med forseglet yngel. De bier der kryber i de næste dage skal passe dronningelarverne.

Ekempeel: 18. maj kl. 8 om morgenen lukkes der af for passage mellem 2 og 3. magasin. Således isoleres magasin 3 – CELLEBYGGEREN – fra bifamilien i bunden. Hensigten er at bierne i toppen skal føle sig dronningeløse.

Nu er der 2 timer til at finde små larve og få sat dem i dronningekopperne. Hold de tavler du tager op med egnede larver fugtige f.eks med et opvredet viskestykke.

 

En larve er ca. 4,5- 5 dage henne i sin udvikling når den flyttes over i dronningekoppen.

Omlarvenålen dyppes i lidt honning, fugtes med spyt og spidsen føres ned under den lille larve der sammen med det den flyder i placeres i cellekoppen.

 

Kl. 10 sættes tavlen med dronningekopper og små larver ned i cellebyggeren, – fjern den kunsttavle du satte ned og brug hullet her.

Luk og lad familien være i de næste 24 timer. Fjern plade/plastik/bundplade mellem 2 og 3. magasin, lad dronningegitteret være.

Når dronningecellerne er lukkede kan de flyttes til rugemaskine – det gør Bjarne – men de kan også blive i cellebyggeren.

Jomfrudronningerne kryber på 11-13 dagen, så husk at sætte et lille

bur omkring cellen så den første der kryber ud ikke slår de andre ihjel.

 

Total Page Visits: 5583 - Today Page Visits: 3

Biavl