Bestyrelsens beretning for 2017

Landmændene snakker altid om vejret – og gør vi ikke også det som biavlere? Det er i et hvert tilfælde et faktum at biernes overlevelse og biavlerens honningudbytte er afhængigt af blandt andet vejret.

Jeg husker forår, sommer og efterår 2017 som meget blæsende, – og jeg har mange gange stået – syntes jeg, magtesløs, og set min små piger stride sig hjem til stadet i hård modvind.

Vand har vi heller ikke manglet, så om ikke andet, må det være godt for grundvandsstanden.

Lad 2018 komme til øen med dejligt solskinsvejr kun brudt af en mild brise.

———-

Bier, biodiversitet, bestøvning og Bornholm var på manges læber i 2017.

Bjarne og jeg havde 15 på begynderkursus – vi to er blevet godt makkerpar, synes jeg, tak for det! –  og mange fulgte årets gang i bigården med henblik på at starte egen bigård op 2018, – det er ikke alle deltagere der kommer til at holde bier, men kurset skærper helt sikkert deltagernes bevidsthed omkring insekternes verden og de forhold vi byder dem og så har det jo gjort gavn alligevel.

Vi håber I erfarne biavlere vil være med til tage jer godt af de der kommer og hjælpe dem ind i vores fællesskab.

Der er nemlig en del deltagere der ikke ser nødvendigheden af at melde sig ind i Danmarks Biavlerforening og dermed i Bornholms Biavlerforening, – jeg synes det er ærgerligt at vi ikke formår at formidle betydningen af medlemskabet DBF, der gør et stor stykke arbejde for biavlen og er et vigtigt talerør i offentligheden.

Ligeledes er det vigtigt at vi erfarne biavlere formår at give vores viden om pasningen af bierne og nødvendigheden af hygiejne videre så vi undgår sygdomme i vores bornholmske bi-bestand.

Der er nu 62 bornholmske biavlere der er medlem af Danmarks biavlerforening og Bornholms Biavlerforening – derudover er der 4 der alene er lokalmedlemmer.

Fakta er at sammensætningen af biavlere ændrer sig, – der er flere og flere yngre der fatter interesse for biavlen og der kommer flere kvinder til.

De biavlere der kommer til, er hobby-biavlere, der har et par stader, – og derfor er det så vigtigt at der bliver flere af os, – der skal mange nye biavlere til på øen for at bære den nedgang i antal bi-familier der kommer, når en af de ”større” biavlere, med bare 20 stader drosler ned.

————————–

Forår, sommer og efterår har der som vanligt været arrangeret temamøder over årets gang i bigården. Og der har været rigtig mange engagerede deltagere til alle møderne – både nye og erfarne biavlere. Det er så dejligt.

Vi har været på besøg i mange forskellige bigårde, store som små, og fået formidlet mange forskellige erfaringer omkring aftenens tema. Tak for det!

Det at se andres driftsform, giver muligheden for at vælge til og fra og  eller finde den metode der bedst passer til ens egen biavl, så det er så vigtigt – og vi tager erfaringer med hjem fra både store og små biavlere.

Derudover er det skønt at samles omkring interessen for bierne og deres forunderlige verden og det er dejligt at have erfaringsudvekslingen med hinanden og snakken går altid lystigt ved den afsluttende kaffe-drikning

Vi havde en fantastisk havevandring i Insekternes paradis hos Grethe og Claus, denne gang i sommerklæder. Tak til Charlotte for at have arrangeret.

Vi er i bestyrelsen bevidste om at der er behov for aktiviteter der henvender sig til både nye og erfarne biavlere.

Det er en udfordring at favne alle, – vi var nogle stykker der i efteråret byggede warre-stader for her i 2018 at prøve kræfter med biavl på en anden måde.

Måske kan vi i efteråret 2018 mødes for denne gang at bygge Top bar-stader, der igen byder på biavl på en anden facon.

——————————-

Hjemmesiden er blevet et flot ansigt udadtil for vores bornholmske afdeling. Den bliver brugt flittigt viser besøgstallene, – husk at det er her der ligger datoer for vores aktiviteter og du kan komme på både ”sværmfangerlisten, bestøvningslisten og gårdsalgslisten”

Men hjemmesiden er en-vejs-kommunikation og derfor er Facebook-gruppen ”Biavlere på Bornholm” også rigtig vigtig, – den er uden for bestyrelsens domæne – og den har mange medlemmer der blot er interesseret i biavl.

Facebook-gruppen giver en fantastisk mulighed for deling af artikler og videoer. Det er her vi uden for bi-sæsonen, stadig kan have en form for kontakt uden at mødes fysisk. Det er her der kan stilles spørgsmål, udveksles erfaringer, og glæder og sorger.

Facebook-gruppen har nu 84 medlemmer – vi opfordrer de der endnu ikke har kastet sig ud i de muligheder facebook giver til at give ”Biavlere på Bornholm” en chance.

————–

Bornholms Biavlerforening har været dejligt aktive og synlige på øen i 2017: Der var repræsentanter til stede på havemarkedet på Strabo, fire steder på øen var der stande på den landsdækkende honning-jordbærdag. Vi fortalte om bier på familiedagen i Multihuset. Vi var på Melstedgård på æblets dag og der er sikkert mere jeg ikke lige kan huske – når vi deltager i disse arrangementer er der basis for en god snak med både store og små om honningbier, biavl og betydningen af honningbiernes arbejde for bestøvning af afgrøderne.

Det er vigtigt at fortælle om den lokale biavlers særlige mulighed for at indsamle ”årstids-honninger” som adskiller den fra den billige i Netto der ensartes på honningcentralerne og så er der selvfølgelig mulighed for at sælge egen honning.

Den lille slip, Lidt om Honning – der fortæller om årstidens variationer i honning – bliver genoptrykt hvis I har haft gavn af den.

Slippen henviser til hjemmesiden og har ”Bornholms biavlerforening – naturligvis” logoet i toppen.

Henvisningen til vores hjemmesiden gør at interesserede bl.a. kan læse mere om hvad der gør vores bornholmske honning til noget specielt.

Lågetiketterne I fik udleveret sidst år, er på lager og kan købes.

Den runde, solgule etiket, viser en lille honningbi, der holder en vokstavle udformet som Bornholm – det er da en god og enkel måde at ”brande” os som biavlere på lige præcis Bornholm og som noget specielt.

Lågforseglings-etiketten, med honning sort og dato, laver vi igen i år, hvis der er interesse for det.

———————————–

2017 var alt i alt et aktivt år, – men i bestyrelsen savner vi dog at der er nogle nye/andre der byder ind med nogle bidrag – Alle kan invitere til et arrangement eller et indslag og det vil blive modtaget godt.

Vi har penge i kassen vi kan bruge, – skal vi have flere foredrag om vinteren, så vi udnytter vores muligheder i Multihuset? Eller skal vi tage på en forårs- eller efterårstur til Sverige eller Polen?

_________________________.

Vores medlemskab af Multihuset har givet os nogle rigtig gode rammer for fælles aktiviteter – og HUSK at du sagtens kan samles om aktiviteter uden bestyrelsens indblanding – skal du bruge sav og boremaskine til et projekt så book sløjdlokalet på Multihusets hjemmeside.

I 2018 har bornholms biavlerforening 130 års jubilæum og det skal da fejres!

Den 17. juli 1888 blev Bornholms biavlerforening stiftet.

Der er sket meget siden og der er faktisk ikke sket meget siden….

At holde bier er stadig lavpraksis, – det det gælder om er at holde vira og parasitter stangen og så i øvrigt blive god til at læse bierne og med rettidig omhu at gøre det nødvendige på det rigtige tidspunkt!

Det er det vi som biavlere skal lære og derfor vi mødes hver 14 dag hen over sommeren år efter år!

Vi har i bestyrelsen et stort ønske om at markere vores jubilæum og arbejder på hvordan – vi har brug for hænder og håber I har lyst!

Den vigtigste dag i den forbindelse bliver fredag d. 20. juli hvor vi markerer jubilæet. Vi pønser i samarbejde med Gården på en ”Bier, blomster og Bornholm-dag” denne dag, og om aftenen holder vi jubilæumsfest!

I anledning af jubilæet har vi søgt om at ”Bornholm bliver certificeret  bivenlig kommune”, – vi har søgt om penge til vores jubilæums-arrangement, om økonomisk støtte til etableringen af en skolebigård med stader og beplantning, om penge til et observationsstade og til et klassesæt børnebidragter.

—————————

Det var mange ord! Men 2018 kan blive et rigtigt spændende år for vores forening.

Der er stor almen interesse for bier og for bornholmske produkter.

Hvis vi er hænder nok til at løfte, kan vi drage fordel af den interesse.

Vores jubilæum er ydermere en god anledning til at markere vores eksistens…

Skal vi forsøge gennem medierne at nå ud til en bredere offentlighed, skal vi lave nogle særlige børnearrangementer, forsøge at komme i Tidende med et særtillæg om bier og blomster og Bornholms biavlerforening?

Hvad synes I?

*******

Jannie Jordal, februar 2018

32787total visits,1visits today

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

biavl – honning – bornholm – bestøvning – bisværm