Mjød krydret med ingefær eller søde bær
5 liter vand
10 kg honning
5 dl. Lyst eller mørkt øl
200 gram fersk ingefær i tynde skiver eller 17 liter søde bær
1 brev vin gær
Skær ingefær i tyndeskiver.
Kog honning, vand og ingefær, skum og afkøl væsken til den er fingervarm (ikke over 30 grader).
Rør gæren ud i øllet, som derefter tilsættes honning-vandet.
Opbevares i en beholder med låg der kan tilsættes et gærrør.
Rør i mjøden en gang imellem de første 2 uger. Herefter kan man si ingefæren fra, – ønskes en kraftig ingefærsmag, kan man vente med dette (smag jer frem). Herefter skal væsken gæres i yderligere mindst 3 uger.
Så er mjøden klar til at tappes på flasker. Lad den hvile køligt i mindst 1 uge så er den drikkeklar. Nydes afkølet.
* * * * * * * * * * *
Humle-drik
4 liter vand
6 dl. Sukker
1 dl. Flydende honning (sukkeret kan erstattes med honning)
1 tsk. Tørgær
2 citroner
1 dl. Humle
Vask citronerne og skær dem i skiver. Varm vand, sukker, honning, citronskiver og humle op til det er fingervarmt, max. 30 grader. Tilsæt tørgær og hæld væsken i en beholder med gærrør.
Lad det stå urørt i rums-temperatur i 7-9 dage. Hæld væsken igennem en sigte, – undgå at få bundfaldet med. Drikkes afkølet.
Rigtig god fornøjelse!
Køgemester Grethe Madsen